İthalat ve ihracat
Malınızı, hizmetinizi yabancıya satmak yurda para sokmaktır ihracat. Bir evin içi gibi düşünün ekonomiyi eğer bu evin içine dışarıdan hava su ekmek girmez ise bu evin içindekiler ellerindeki kaynakları tüketecek ve içeride sıkıntı baş gösterecektir. İhracatta ülkenin ihtiyacı olan kaynağın ürettiği mal ve hizmet ile dışarıdan sağlanmasıdır.
İhracat temelde psikolojik ve ticari olarak zor görünür. Oysa tam tersidir. Bir malı yada hizmeti ülkede diğer rakipleriniz ile 70 milyon insana kabul ettirmek yada rakipleriniz ile piyasa koşullarınız ile mücadele etmek zorunluluğu düşündüğünüzün aksine içrede zordur.
Dış ticarette ülkeye malınızı satacağınız zaman ikna etmeniz gereken ürün yada hizmetinizi piyasaya dağıtacak olan firmayı ikna etmeniz gerekecektir. Bu bilgi ve teknoloji tabanlı araştırma size zaman ve para kazandıracaktır. Yapmanız gereken bu bilgiye ulaşmaktır.
Bu aşamadan sonra yapılması gereken bu alıcılar ile temas kurmak ve kendimizi anlatmaktır. Bu anlatım dili ve kalitemiz hizmetimizle buluştuğunda, temel etik kurallar içinde ticaretimizi yürüttükçe ihracat yapmamamız için neden yoktur.
İhracatta her işte olduğu gibi disiplin gerektirir. Süreklilik gerektirir. İstenen ürün ve istenen hizmetin taahhüt edildiği şekilde teslimi ile mümkündür.
Türk markaların sadece iç pazarda tıkılıp kalması gibi bir durum da söz konusu değil. Türkiye’deki gıdaların hem bölgesel hem de küresel boyutlarda mevcudiyeti bulunuyor.
Serper gıda ürettiği bütün ürünlerin ihracatını yapmaktadır.